Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2012

ΣΜΥΡΝΗ - Το ταξίδι μας
İZMİR - Seyahatımız


ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ και στη ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
( από 13-4-2011 έως 18-4-2011 )

Όταν οι καθηγητές μας μάς πληροφόρησαν ότι το Πρόγραμμά μας θα έκλεινε με ένα ταξίδι στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία ο ενθουσιασμός μας ήταν τέτοιος που μας έκανε να ξεχάσουμε τον κανονικό του τίτλο «Οθωμανική Αθήνα» και να το … βαφτίσουμε «Σμύρνη».
Έκτοτε στις συναντήσεις μας τις Παρασκευές ή στις ξεναγήσεις του Σαββάτου, όταν θέλαμε να ξεφύγουμε λίγο ή να ονειροπολήσουμε… σχεδιάζαμε και λέγαμε…
«Θα περπατήσουμε στην προκυμαία της Σμύρνης»!
«Θα γνωρίσουμε επιτέλους τους Τούρκους φίλους μας»!
«Θα ταξιδέψουμε με αεροπλάνο»!
«Θα κάνουμε πολλές βόλτες στην πόλη»!
«Θα κάνουμε απίθανα ψώνια»!
«Το ξενοδοχείο μας θα είναι … τέλειο»!
Στις 13 Απρίλη το όνειρο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα, όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στις 2.00 το μεσημέρι στην πόλη που μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή ( Ρωμαϊκή αγορά, εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, το όρος Πάγος, το λιμάνι, τα πάρκα, η προκυμαία το «Και», τα κτήρια, η Αγία Φωτεινή, το Κονάκ με το ρολόι, το Παζάρι, το πιο παλιό τζαμί της πόλης, οι δρόμοι με τους φοίνικες )…
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Κολέγιο, γνωρίσαμε από κοντά τους φίλους μας, περιηγηθήκαμε στους χώρους του, παρουσιάσαμε το Πρόγραμμά μας, κάναμε από κοινού δραστηριότητες, διασκεδάσαμε στο party που είχαν οργανώσει για μας, γευτήκαμε τη ζεστή φιλοξενία και την απέραντη αγάπη τους.
Τις τρεις επόμενες ημέρες γνωρίσαμε τη μαγευτική Μικρά Ασία ξεκινώντας από την Αφροδισιάδα, και συνεχίζοντας στην Ιεράπολη, στα Δίδυμα, στη Μίλητο, στην Πριήνη,σ την Έφεσο ,στον Κιρκιντζέ, στο Αϊβαλί, στα Μοσχονήσια, στην Πέργαμο, στη Φώκαια. Εξαιρετικοί αρχαιολογικοί χώροι, πανέμορφη φύση, γραφικές πόλεις.
Στις 18 Απρίλη επιστρέψαμε με παρακαταθήκη τις όμορφες αναμνήσεις, τις χιλιάδες εντυπώσεις, τις ανεπανάληπτες εμπειρίες… και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι… (από τις μαρτυρίες των μαθητών)
«Το ταξίδι στη Σμύρνη για μένα ήταν πολύ σημαντικό. Περισσότερο μου άρεσε το Pammukale εξαιτίας της φυσικής ομορφιάς και της καταπληκτικής θέας. Επίσης πέρασα πολύ ωραία με τους φίλους μου!! Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που πήγα αυτό το ταξίδι και πιστεύω ότι θα το θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή»
«Η Σμύρνη είναι μια μεγάλη πόλη με φιλόξενους ανθρώπους, πλούσια σε αξιοθέατα και σε αρχαιολογικούς χώρους με αξιόλογο ιστορικό παρελθόν. Μια πόλη που σου μένει αξέχαστη. Περπατώντας στην προκυμαία το βράδυ μπορείς να δεις μικρά καΐκια γεμάτα φώτα να πλέουν ήρεμα στη θάλασσα. Το όμορφο τοπίο σε συναρπάζει. Εάν γνωρίσεις καλύτερα τη Σμύρνη, δε θα μπορέσεις να την αποχωριστείς».
«Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Η Έφεσος ήταν το ομορφότερο μέρος αλλά και το Αϊβαλί το πιο ζεστό και φιλικό».
«Από το ταξίδι στη Σμύρνη αποκόμισα εντυπώσεις και έμαθα καινούργια πράγματα τόσο για την πόλη, όσο και για την κουλτούρα και τους ίδιους τους ανθρώπους. Επισκεφθήκαμε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και άλλες πόλεις, αλλά το κυριότερο συνδεθήκαμε με τα παιδιά του τούρκικου σχολείου με το οποίο συνεργαζόμασταν. Αν μου ξαναδινόταν η ευκαιρία, θα πήγαινα ευχαρίστως πάλι, αφού πέρασα έξι φανταστικές μέρες εκεί».
"Το ταξίδι στη Σμύρνη ήταν , είναι και θα είναι μια πολύ όμορφη και σημαντική εμπειρία στη ζωή μου"
«Η αγαπημένη μου εικόνα από το ταξίδι είναι τα παιδιά ενός Λυκείου που μας χαιρετούσαν από τα παράθυρα στην πρώτη μας επίσκεψη έξω από τη Ρωμαϊκή Αγορά».
«Με εντυπωσίασε πάρα πολύ ο φυσικός σχηματισμός των «βαμβακερών βουνών», ο αριθμός των θεάτρων της αρχαιότητας από τα οποία πολλά διατηρούνται πάρα πολύ καλά.Δε θα ξεχάσω όμως ποτέ τη βόλτα στην προκυμαία της πόλης και τη γνωριμία με τα παιδιά από το τούρκικο σχολείο».
«Ένιωσα χαρά για τα παιδιά της γειτονικής χώρας που γνώρισα και που μου έδωσαν το μήνυμα ότι οι νέοι άνθρωποι θέλουν την ειρήνη και τη φιλία των λαών».
«Αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ στη Σμύρνη είναι τα τζαμί που επισκεφθήκαμε ,ιδιαίτερα η εσωτερική του διαρρύθμιση».
«Η φιλοξενία των παιδιών του σχολείου και η χαρά με την οποία μας ξεναγούσαν είναι η καλύτερή μου ανάμνηση από το ταξίδι μας στη Σμύρνη».
"Θα μπορούσα να πω ότι στη Σμύρνη ήταν τέλεια!!! Πέρα από τα μέρη που επισκεφθήκαμε μου άρεσαν τα παιδιά από το κολέγιο τα οποία ήταν πολύ καλά και έτσι γίναμε φίλοι γρήγορα"
«Μέσα από αυτό το ταξίδι είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία και κυρίως τον πολιτισμό της. Εντυπωσιάστηκα από το φιλικό κλίμα που επικρατούσε εντελώς αντίθετο προς τις … ιδιόρρυθμες αρχές με τις οποίες είχαμε μεγαλώσει»
«Πιστεύω πως το ταξίδι και η παρουσίαση του Προγράμματος στέφθηκαν με επιτυχία δημιουργώντας έτσι μια στενή συνεργασία ανάμεσα σε μαθητές και καθηγητές».
"Το αγαπημένο μου μέρος ήταν το μαγευτικό και άσπρο σαν χιονισμένο Pammukale. Αλλά και ολόκληρο το ταξίδι ήταν μια όμορφη εμπειρία που θα μετάνιωνα αν δεν την είχα ζήσει".
«Στο ταξίδι μας στη Σμύρνη- Μικρά Ασία μπορώ να πω πως πέρασα υπέροχα.Μέσω του προγράμματος γνωρίσαμε μια ξένη χώρα, ήρθαμε σε επαφή με τους κατοίκους και τον πολιτισμό της. Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου και αναμφίβολα θα ήθελα να ξαναζήσω».
«Ένα ταξίδι μακριά από την πατρίδα σου με άτομα που βρίσκονται στη ζωή σου δεν περιγράφεται με λέξεις γραμμένες σε ένα κομμάτι χαρτί. Απερίγραπτες μέρες και στιγμές»!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου