Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΕΡ ΑΣΑΝ

Ο Ομέρ Ασάν γεννήθηκε στην Τραπεζούντα και μέχρι τα 14 του χρόνια έζησε στην Τραπεζούντα. Για έξι χρόνια έζησε με την γιαγιά του στην εξοχή. Το 1974 μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την οικογένειά του. Ωστόσο δεν απομακρύνεται από την Τραπεζούντα και το χωριό του, τα καλοκαίρια του τα περνά στο βουνό και την εξοχή. Μετά το λύκειο συμετέχει στο αριστερό κίνημα. Συμμετέχει επίσης στο δημοκρατικο κίνημα της Θράκης. Τελειώνει το Πανεπιστήμιο Ανατολής. Παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου και το 1984 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται. Μετά την επιστροφή του στην ωνσταντινούπολη ξεκινά έρευνα σχετικά με τον πολιτισμό της Μαύρης Θάλασσας και τα Ποντιακά που είναι η μητρική του γλώσσα. Στο νέο του βιβλίο με τίτλο “Η Κεμεντζέ του Νίκου” που κυκλοφορεί από IASON BOOKS περιέχει έξι διηγήματα. Προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανταλλαγή πληθυσμών που έχει ως στόχο τους Ρωμιούς και η πραγματικότητα που ακολουθεί ως συνέπεια με τις αρνητικές επιπτώσεις της στην τουρκική κοινωνία και την αποξένωσή της.
Το 1993 ο Ομέρ Ασάν πάει στην Ελλάδα για έρευνες σχετικά με την μητρική του γλώσσα και εκδίδει το πρώτο του βιβλίο το 1996. Προκαλεί συζητήσεις στην Τουρκία με τα άρθρα και τις έρευνές του που δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της Τουρκίας. Παίρνει το βραβείο Ιπεκτσί για την συμβολή του στην ελληνοτουρκική φιλία κατά τη διάρκεια των εργασιών του για ένα άρθρο.
Γίνεται τιμητικό μέλος του Engilish PEN για τον αγώνα που έδωσε για το βιβλίο του Πολιτσμός του Πόντου το οποίο απαγορεύτηκε. Μετά την προσφυγή και αθώωσή του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2005 ιδρύει στηνΤουρκία τον εκδοτικό οίκο Heyamola.
Μέσα σε δέκα χρόνια εκδίδει περίπου 400 βιβλία και προσκαλείται στην έκθεση Βιβλίο Φραγκφούρτης στην Τουρκία.
Αυτή τη στιμή είναι ο συγγραφέας είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Τουρκικών Εκδόσεων και συνεχίζει να είναι ιδιοκτήτης του περιοδικού Ήρωες Λογοτεχνίας το οποίο ξεχωρίζει στον λογοτεχνικό χώρο της Τουρκίας. Επτά χρόνια μετά την έκδοση του περιοδικού ο Ομέρ Ασάν τo 2012 προτείνει να κηρυχθεί η 21η Δεκεμβρίου ως Ημέρα Ηρώων Μυθιστορήματων και λαμβάνει τη στήριξη τουΥπουργείου Πολιτισμού. Στη συνέχεια το 2013 προσκαλούνται για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο τριήμερου φεστιβάλ λογοτέχνες από δέκα βαλκανικές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εξηγεί σε δύο λογοτέχνες που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη για τους δικούς τους ήρωες λογοτεχνίας. Προτείνει στην ΟΥΝΕΣΚΟ την κήρυξει της 21ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ηρώων Λογοτεχνίας. Στόχος του Ομέρ Ασάν είναι η διάδοση σε όλο τον κόσμο μιας παραδοσιακής πορείας Δον Κιχώτη.
Το 2011 ολοκληρώνει το ντοκιμαντέρ σχετικά με την μετανάστευση και την ανταλλαγή πληθυσμών με τίτλο “Αδελφέ πού: Ανταλλαγή Πληθυσμών”. Με την συμμετοχή του ντοκιμαντέρ σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, ανάμεσά τους και η Τουρκία και η Ελλάδα, προκαλούνται συζητήσεις.
Ο Ομέρ Ασάν ο οποίος είναι ιδρυτής της Ακαδημίας Όμηρος ξεκινά σεμινάρια ελληνικής γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη ανοιχτά στον λαό.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/Zoumpoulandis/posts/168162706923682

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου