Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

ΕΙΜΑΣΤΕ 100% ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ 09.12.2007

Είμαστε 100% Τούρκοι και χριστιανοί

Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινουπολη Αλεξανδρου Μασσαβέτα

Συναντιόμασταν κάθε χρόνο σε μία από τις ελληνικές ενορίες στο Νιχώρι του Βοσπόρου (Γενίκιοϊ), στην ακολουθία της Αναστάσεως, σαν να είχαμε δώσει ραντεβού. Νόμιζα πως ήταν δύο ακόμη ανάμεσα στους πολυάριθμους Τούρκους που προσέρχονται στην ακολουθία από περιέργεια για τα έθιμα του Ελληνορθόδοξου Πάσχα, είτε για να συνεορτάσουν με χριστιανούς φίλους, σε ένα εκκλησίασμα πολυεθνές και πολύθρησκο. Κομψοί, μορφωμένοι, πολυταξιδεμένοι, το ζεύγος Αχμέτ και Νετζλά Οζγκιουνες ανήκουν στους χιλιάδες Τούρκους που επέλεξαν, τα τελευταία χρόνια, να αλλάξουν θρησκεία, και στους ελάχιστους που δεν κρατούν την επιλογή τους αυτή κρυφή. Θέλησαν να μιλήσουν στην «Κ» για την εσωτερική αναζήτηση που τους οδήγησε στην Ορθοδοξία και για το τι σημαίνει να είσαι Τούρκος και χριστιανός, λίγους μήνες πριν μετοικήσουν στο εξωτερικό.
- Αρθρα στον τουρκικό Τύπο που αναφέρονταν στις πρόσφατες βαπτίσεις μουσουλμάνων υποστήριζαν ότι οι περισσότεροι έχουν ελληνική ή αρμενική καταγωγή, και άρα «επιστρέφουν στις ρίζες τους». Αποτέλεσε για εσάς κάποια τέτοια καταγωγή λόγο που σας ώθησε στον χριστιανισμό;
Αχμέτ: Η καταγωγή έπαιξε ρόλο σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά αυτό σίγουρα δεν ισχύει για μας. Εγώ προσωπικά γεννήθηκα στην Καππαδοκία, κάποιοι πρόγονοί μου κατάγονται από τον Καύκασο. Οσο γνωρίζω, στην οικογένειά μας δεν υπήρχαν χριστιανοί. Η προσχώρησή μου στην Ορθοδοξία ήταν αποτέλεσμα προσωπικής αναζήτησης.
Νετζλά: Η μητέρα μου κατάγεται από την Καβάλα και ο πατέρας μου από τον Πόντο. Στην οικογένειά μου κάποιοι μιλούν ρωμαίικα (την τοπική ελληνική διάλεκτο που μιλούν οι εξισλαμισθέντες). Ωστόσο το να αφήσω το Ισλάμ και να καταλήξω στην Ορθοδοξία ήταν προσωπική επιλογή άσχετη με όποια καταγωγή.

Το «ρωμαίικο έθνος»

- Ιστορικά η ταυτότητα του Τούρκου έχει συνδεθεί τόσο στενά με το Ισλάμ, ώστε πολλοί Τούρκοι δεν μπορούν να δεχθούν πώς μπορεί κανείς να είναι Τούρκος και μη μουσουλμάνος. Εσείς πώς αισθάνεστε;
Ν.: Είναι αλήθεια ότι πολύς κόσμος δεν σε θεωρεί «Τούρκο» εάν ανήκεις σε άλλη θρησκεία, ιδίως αν είσαι χριστιανός ή εβραίος. Νομίζει πως δεν ανήκεις απλώς σε διαφορετική θρησκεία, αλλά και σε διαφορετική εθνότητα.
Α.: Αυτό οφείλεται σε λόγους ιστορικούς. Αποτελεί οθωμανική παράδοση ο διαχωρισμός σε εθνότητες (μιλλέτ) με βάση τη θρησκεία. Για παράδειγμα, όλοι οι ορθόδοξοι αποτελούσαν το «ορθόδοξο έθνος» και η διοίκηση δεν έδιδε σημασία στην εθνική τους καταγωγή, π.χ. αν ήταν Βούλγαροι, Σέρβοι ή Ελληνες. Στην Καππαδοκία, απ' όπου κατάγομαι, αυτό που διαχώριζε τους κατοίκους σε Ρωμιούς και Τούρκους ήταν η θρησκεία. Οι ορθόδοξοι της περιοχής του Ταλάς, της ιδιαίτερης πατρίδας μου, μιλούσαν την τουρκική ως μητρική γλώσσα και τελούσαν ακόμη και τη θεία λειτουργία στην τουρκική. Αυτό που τους ενέτασσε στο «ρωμαίικο έθνος» ήταν η υπαγωγή τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η ιστορία όμως των Τούρκων παρέχει και άλλα, διαφορετικά παραδείγματα. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας τουρκικά φύλα ασπάσθηκαν τον χριστιανισμό σε όλη την έκταση της τουρκικής διασποράς. Υπάρχουν Τούρκοι χριστιανοί στην Κεντρική Ασία, οι ορθόδοξοι Γκαγκαούζοι στη Ρουμανία, αλλά και χιλιάδες Τούρκοι της Τουρκίας που έχουν ασπασθεί τον χριστιανισμό. Το ότι είναι χριστιανοί, δεν σημαίνει ότι δεν είναι και Τούρκοι. Και εγώ, λοιπόν, είμαι χριστιανός αλλά 100% Τούρκος, και έχω ως μητρική την τουρκική γλώσσα.
Εξάλλου, ο διαχωρισμός σε εθνότητες με βάση τη θρησκεία είναι πια ξεπερασμένος. Ο κόσμος ακόμη σαστίζει με το γεγονός ότι ένας Τούρκος είναι χριστιανός, αλλά γίνεται σιγά σιγά πιο εύκολα αποδεκτό.
- Με τι ασχολείστε επαγγελματικά;
Ν.: Εχω σπουδάσει διαιτολόγος και παρέχω εθελοντική εργασία.
Α.: Διετέλεσα διευθυντής μεγάλων κρατικών μονοπωλίων και έζησα κάποια χρόνια στις ΗΠΑ. Αργότερα εργάστηκα ως επιχειρηματίας στο Βέλγιο.

Η διαδρομή προς την Ορθοδοξία

- Αχμέτ Μπέη, η απόφασή σας να προσχωρήσετε στον Χριστιανισμό χρονολογείται από την εποχή που ζήσατε σε χριστιανικές χώρες λόγω της καριέρας σας;
- Όχι, το έδαφος είχε προετοιμασθεί πολύ νωρίτερα. Δυστυχώς στην Τουρκία ο χριστιανισμός παρουσιάζεται ως κάτι που έρχεται «απ' έξω». Αυτό είναι λάθος γιατί η Ορθοδοξία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της περιοχής. Αυτό φαίνεται και από τα προνόμια που έδωσε ο Μωάμεθ ο Πορθητής στο Πατριαρχείο. Από παιδιά έχουμε μια προϊδέαση για τον χριστιανισμό, μέσα από το πρίσμα του Ισλάμ. Πολλοί μουσουλμάνοι αισθάνονται μεγάλο σεβασμό για τους χριστιανούς, σεβασμό που επιβάλλει το ίδιο το Κοράνι, καθώς δέχεται τον Ιησού ως προφήτη. Οι μουσουλμάνοι γενικά τρέφουν σεβασμό και για την Παναγία. Εχετε συναντήσει, φαντάζομαι, τα πλήθη θρησκευόμενων μουσουλμάνων που συρρέουν στις ρωμαίικες εκκλησίες της Πόλης για να προσκυνήσουν τους αγίους και να τους ζητήσουν κάποια χάρη ή βοήθεια. Στην Τουρκία, είμαστε από νωρίς έτοιμοι να δεχθούμε τα μηνύματα του χριστιανισμού.
Αν υπάρχουν κάποια προβλήματα, αυτά οφείλονται στην εκπαίδευση που δέχονται και οι δύο πλευρές και στην άγνοια. Για παράδειγμα, πολλοί μουσουλμάνοι δεν καταλαβαίνουν την έννοια της Αγίας Τριάδας και νομίζουν ότι λατρεύουμε τρεις θεούς, ότι ο χριστιανισμός είναι θρησκεία πολυθεϊστική. Δεν το λέω αυτό επικριτικά, απλά το επισημαίνω ως ένδειξη παραπληροφόρησης. Δεν νομιμοποιούμαι να ασκήσω καμία κριτική στο Ισλάμ, μια θρησκεία την οποία έχω εγκαταλείψει.
- Και η δική σας αναζήτηση, Νετζλά Χανούμ, ξεκίνησε και αυτή στην Τουρκία;
- Ναι, όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο. Η οικογένειά μου ήταν σχετικά θρήσκοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τηρούσαν κατά γράμμα όλες τις επιταγές του Ισλάμ. Αυτοπροσδιορίζονταν ως μουσουλμάνοι, το ίδιο κι εγώ, ώσπου άρχισα να απομακρύνομαι από το Ισλάμ όταν φοιτούσα στην Αγκυρα. Οι γονείς μου μας είχαν αφήσει αρκετά ελεύθερους στο ζήτημα της θρησκείας. Αφήνοντας το Ισλάμ, αισθάνθηκα ένα κενό το οποίο έπρεπε να γεμίσω. Διάβασα, έψαξα μόνη μου. Αρχισε μία διαδρομή που με οδήγησε στην Ορθοδοξία.
- Η πορεία σας προς την Ορθοδοξία είναι συνεπώς αποτέλεσμα «ντόπιων» εμπειριών, χωρίς επιρροή από το εξωτερικό...
Α.: Η οποιαδήποτε επιρροή από τον χριστιανισμό στην Αμερική και την Ευρώπη μόνο αρνητική θα μπορούσε να είναι. Δεν αισθανόμουν καθόλου άνετα με τους εκεί χριστιανούς. Με απωθούσαν από τον χριστιανισμό, γιατί τον έχουν μετατρέψει σε ψυχοθεραπεία. Πηγαίνουν την Κυριακή στην εκκλησία για να χαλαρώσουν. Αλλά η θρησκεία στοχεύει να γεμίσει κάποιο άλλο κενό. Στην Ευρώπη, ο χριστιανισμός έχει μετατραπεί σε πανηγύρι εκκαθαρισμένο από θρησκευτικές αναφορές. Ας πάρουμε τα Χριστούγεννα ως παράδειγμα: πολύς κόσμος δεν εύχεται πια «Καλά Χριστούγεννα», αλλά «Καλές γιορτές». Στην Ευρώπη, ο κόσμος έχει μια πολύ επιφανειακή σχέση με τον χριστιανισμό. Δεν έχουν γνώση του μηνύματος και της πνευματικότητάς του.
- Οι Χριστιανοί εδώ πώς διαφέρουν από τους Ευρωπαίους;
Ν.: Είμαστε πολύ πιο κοντά στην ουσία και την παράδοση του χριστιανισμού.
Α.: Είμαστε πολύ πιο πιστοί.
Ν.: Εμείς οι δύο τουλάχιστον τηρούμε όσα επιτάσσει η θρησκεία μας. Πηγαίνουμε στην εκκλησία κάθε Κυριακή και διαβάζουμε τις Γραφές για κάποια ώρα μαζί κάθε βράδυ. Και προσευχόμαστε.
- Διατηρείτε σχέσεις με την εδώ ρωμαίικη κοινότητα;
Α.: Διατηρούμε στενές σχέσεις, καθώς τους συναντούμε κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Η ρωμαίικη κοινότητα περιλαμβάνει πολύ συμπαθητικά άτομα και έχουμε δημιουργήσει φιλίες. Καθένας έχει και κάτι να μας δώσει. Οι λειτουργίες γίνονται εκ περιτροπής σε κάποια εκκλησία. Πηγαίνουμε συχνά στις εκκλησίες στο Νιχώρι. Ο Λάκης Βίγκας, πρόεδρος της κοινότητας, βάζει τη Νετζλά να διαβάζει το Πάτερ Ημών στα τουρκικά.
Ν.: Ναι, το διαβάζω για τους τουρκόφωνους πιστούς (γέλια).
- Θα πρέπει να δυσκολεύεστε με την ακολουθία να είναι όλη στα ελληνικά.
Α.: Προετοιμαζόμαστε από το σπίτι για την κάθε Ακολουθία, ώστε να μπορούμε να παρακολουθήσουμε. Έχουμε δίγλωσση έκδοση της Αγίας Γραφής, ώστε να ακολουθούμε και το τουρκικό κείμενο. Είναι σημαντικό να καταλαβαίνει κανείς, να συμμετέχει...
- Η τραυματική εμπειρία της αποστασίας του Παπα-Ευθύμ από το Πατριαρχείο και της ίδρυσης της «Τουρκοορθόδοξης εκκλησίας» τη δεκαετία του 1920 δυσκολεύει ίσως ακόμη την εισδοχή της τουρκικής στις ελληνικές ενορίες της Πόλης, κάτι που έχει ήδη γίνει στα άλλα δόγματα...
Α.: Ναι, σίγουρα… Ελπίζω ότι με το πέρασμα του χρόνου θα υπάρξει και λειτουργία στα τουρκικά στην ορθόδοξη εκκλησία. Σήμερα μόνο το Πιστεύω διαβάζεται και στα τουρκικά. Πρέπει και το ζήτημα με τον Παπα-Ευθύμ να επιλυθεί· δεν είναι δυνατό να υπάρχουν εχθρικές μεταξύ τους εκκλησίες… Ολοι οι ορθόδοξοι πρέπει να υπαγόμαστε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σεβάστηκαν την επιθυμία μας

- Είχατε καθόλου αρνητικές αντιδράσεις από τον κοινωνικό σας περίγυρο σχετικά με την αλλαγή θρησκείας; Τρέφετε ανησυχίες;
Α.: Καμία αρνητική αντίδραση δεν είχα, ούτε και μπορώ να πω ότι ανησυχώ.
Ν.: Αρνητική αντίδραση δεν είχα. Η οικογένειά μου εκδήλωσε έκπληξη, αλλά σεβάστηκε την επιλογή μου.
- Εκτιμάτε ότι θα ακολουθήσουν πολλοί στην Τουρκία το παράδειγμά σας, στεφόμενοι στον χριστιανισμό;
Α. και Ν.: Ναι, πολλοί.
- Μέχρι σήμερα, όμως, λίγοι έχουν βαπτισθεί...
Ν.: Γεγονός είναι ότι αυτοί που έχουν βαπτισθεί είναι πολύ περισσότεροι απ' όσους το «φανερώνουν». Φοβούνται τις αντιδράσεις του κοινωνικού τους περίγυρου. Είναι χριστιανοί στα κρυφά.
Α.: Ναι, φόβος υπάρχει. Αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει, όπως και η στάση της κοινωνίας έναντι σε όσους αλλάζουν θρήσκευμα. Πάντως η Ορθόδοξη Εκκλησία εδώ δεν ασκεί κανένα προσηλυτισμό. Σε αντίθεση, μάλιστα, θέτει σε μεγάλη δοκιμασία όσους θέλουν να αλλάξουν θρησκεία. Πρέπει να περάσεις μακρά κατήχηση και ελέγχεται η ειλικρίνεια της θέλησής σου.
- Το να ενταχθείτε στην Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν λοιπόν δύσκολο;
Ν.: Πήρε χρόνο, αλλά το θέλαμε πολύ.

Λάθος η υποβάθμιση του Πατριαρχείου

- Νομίζετε ότι η αναγνώριση από το κράτος και η προβολή του οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου θα ήταν προς όφελος της Τουρκίας;
Α.: Σαφέστατα. Κατά τη γνώμη μου το Πατριαρχείο είναι ένας θεσμός μέσω του οποίου μπορεί να επέλθει μια προσέγγιση μεταξύ των Τούρκων και των Ορθοδόξων, ζωτικής σημασίας για την Τουρκία. Σε μια Τουρκία που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο φέρνοντας τη χώρα κοντύτερα στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικός. Εξάλλου, η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η πλέον κατάλληλη για τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών, καθώς οι πιστοί της έζησαν πλάι πλάι στους μουσουλμάνους για αιώνες. Δεν λέω ότι αυτή η συμβίωση ήταν πάντα ειρηνική και φιλική, αλλά τουλάχιστον δημιούργησε γέφυρες επικοινωνίας. Δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν κάποιοι στη χώρα μας να θέλουν να υποβαθμίσουν τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκπλήσσομαι και θλίβομαι.
Το ζήτημα της αναγνώρισης της οικουμενικότητάς του είναι πολύ πιο σημαντικό για τη χώρα μας από ό,τι για την Ελλάδα ή τη Ρωσία, για παράδειγμα. Εάν η κυβέρνηση προωθούσε ενεργά τον ρόλο του Πατριαρχείου μας ως κέντρου της Ορθοδοξίας, θα αναβαθμιζόταν ο διεθνής ρόλος της Τουρκίας στον πνευματικό τομέα. Ορισμένοι εθνικιστικοί κύκλοι στην Αθήνα δεν επιθυμούν να έχει σημαντικό ρόλο το Πατριαρχείο, επειδή βρίσκεται στην Τουρκία. Η δε Ρωσία επιθυμεί να αναγνωριστεί η Μόσχα, αντί της Πόλης, ως κέντρο των ορθοδόξων. Δυστυχώς, είναι πολλοί αυτοί που υπονομεύουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
- Εχετε θορυβηθεί από τις επιθέσεις κατά χριστιανών, όπως η δολοφονία του ιερέα Σαντόρο στην Τραπεζούντα και η σφαγή των χριστιανών στη Μαλάτεια; Ποιοι νομίζετε ότι βρίσκονται πίσω τους;

Α.: Δεν νομίζω ότι παρόμοιο γεγονός θα μπορούσε να λάβει χώρα στην Πόλη. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., η Τουρκία αλλάζει θεαματικά. Οι Τούρκοι γίνονται ολοένα και πιο ανοικτοί και ανεκτικοί. Αλλά στις αλλαγές αυτές είναι επόμενο να αντιδρούν κάποια ακραία στοιχεία. Η παρανοϊκή αντίσταση στην πρόοδο συναντιέται σε ακραίους κύκλους παντού. Πρόκειται για σκοτεινές δυνάμεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το κράτος. Είναι περιθωριακοί.

" Η ΡΟΖΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ" ταινία

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

" Η ΚΕΜΕΝΤΖΕ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ" ΟΜΕΡ ΑΣΑΝ






Οι εκδόσεις IASON BOOKS σας προσκαλούν την
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, 2016, ώρα 19:30 [1]
στο ΠΟΛΙΣ Art Cafe ( Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα)
στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο
"Η Κεμεντζέ Του Νίκου" του Ομέρ Ασάν
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Ο κύριος ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΛΑΝΙΔΗΣ - Ο
Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών
Μελετών
Ο κύριος ΒΛΑΣΣΗΣ ΑΓΤΖΙΔΗΣ - Ιστορικός &
Συγγραφέας
Ο κύριος ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-
Συγγραφέας & Εκδότης
Ο κύριος ΟΜΕΡ ΑΣΑΝ - συγγραφέας του
βιβλίου
Και η ηθοποιός ΑΝΝΑ ΤΖΑΝΑΚΑΚΗ θα
διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.
Την παρουσίαση θα συντονίσει η κυρία
ΕΛΙΖΑΒΕΤ ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΟΥ ΚΟΒΗ
Η τραγουδίστρια ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ, με
τον συνθέτη ΓΙΑΝΝΗ Κ. ΙΩΑΝΝΟΥ στο
πιάνο, μαζί ο τραγουδοποιός ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΡΑΤΕΙΝΟΣ και ο τραγουδιστής ΠΑΝΟΣ
ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ θα ομορφύνουν με υπέροχα
τραγούδια τους την παρουσίασή μας.
Για επικοινωνία: +306973713809


ΠΗΓΗ : https://www.facebook.com/Zoumpoulandis/?fref=ts

ΟΜΕΡ ΑΣΑΝ



Ομέρ Ασάν
Ένα «καρντάσι» από τον Πόντο!

Ο Τούρκος που ανέδειξε την ξεχασμένη ελληνόφωνη ποντιακή ταυτότητα της Τουρκίας μιλάει στο «Βήμα» για αυτά που μας ενώνουν με τους «απέναντι»



http://www.tovima.gr/society/article/?aid=372458

ΟΜΕΡ ΑΣΑΝ





Ο Ομέρ Ασάν γεννήθηκε στην Τραπεζούντα και μέχρι τα 14 του χρόνια έζησε στην Τραπεζούντα. Για έξι χρόνια έζησε με την γιαγιά του στην εξοχή. Το 1974 μετανάστευσε στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την οικογένειά του. Ωστόσο δεν απομακρύνεται από την Τραπεζούντα και το χωριό του, τα καλοκαίρια του τα περνά στο βουνό και την εξοχή. Μετά το λύκειο συμετέχει στο αριστερό κίνημα. Συμμετέχει επίσης στο δημοκρατικο κίνημα της Θράκης. Τελειώνει το Πανεπιστήμιο Ανατολής. Παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου και το 1984 συλλαμβάνεται και καταδικάζεται. Μετά την επιστροφή του στην ωνσταντινούπολη ξεκινά έρευνα σχετικά με τον πολιτισμό της Μαύρης Θάλασσας και τα Ποντιακά που είναι η μητρική του γλώσσα. Στο νέο του βιβλίο με τίτλο “Η Κεμεντζέ του Νίκου” που κυκλοφορεί από IASON BOOKS περιέχει έξι διηγήματα. Προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανταλλαγή πληθυσμών που έχει ως στόχο τους Ρωμιούς και η πραγματικότητα που ακολουθεί ως συνέπεια με τις αρνητικές επιπτώσεις της στην τουρκική κοινωνία και την αποξένωσή της.
Το 1993 ο Ομέρ Ασάν πάει στην Ελλάδα για έρευνες σχετικά με την μητρική του γλώσσα και εκδίδει το πρώτο του βιβλίο το 1996. Προκαλεί συζητήσεις στην Τουρκία με τα άρθρα και τις έρευνές του που δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της Τουρκίας. Παίρνει το βραβείο Ιπεκτσί για την συμβολή του στην ελληνοτουρκική φιλία κατά τη διάρκεια των εργασιών του για ένα άρθρο.
Γίνεται τιμητικό μέλος του Engilish PEN για τον αγώνα που έδωσε για το βιβλίο του Πολιτσμός του Πόντου το οποίο απαγορεύτηκε. Μετά την προσφυγή και αθώωσή του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2005 ιδρύει στηνΤουρκία τον εκδοτικό οίκο Heyamola.
Μέσα σε δέκα χρόνια εκδίδει περίπου 400 βιβλία και προσκαλείται στην έκθεση Βιβλίο Φραγκφούρτης στην Τουρκία.
Αυτή τη στιμή είναι ο συγγραφέας είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Τουρκικών Εκδόσεων και συνεχίζει να είναι ιδιοκτήτης του περιοδικού Ήρωες Λογοτεχνίας το οποίο ξεχωρίζει στον λογοτεχνικό χώρο της Τουρκίας. Επτά χρόνια μετά την έκδοση του περιοδικού ο Ομέρ Ασάν τo 2012 προτείνει να κηρυχθεί η 21η Δεκεμβρίου ως Ημέρα Ηρώων Μυθιστορήματων και λαμβάνει τη στήριξη τουΥπουργείου Πολιτισμού. Στη συνέχεια το 2013 προσκαλούνται για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο τριήμερου φεστιβάλ λογοτέχνες από δέκα βαλκανικές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εξηγεί σε δύο λογοτέχνες που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη για τους δικούς τους ήρωες λογοτεχνίας. Προτείνει στην ΟΥΝΕΣΚΟ την κήρυξει της 21ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ηρώων Λογοτεχνίας. Στόχος του Ομέρ Ασάν είναι η διάδοση σε όλο τον κόσμο μιας παραδοσιακής πορείας Δον Κιχώτη.
Το 2011 ολοκληρώνει το ντοκιμαντέρ σχετικά με την μετανάστευση και την ανταλλαγή πληθυσμών με τίτλο “Αδελφέ πού: Ανταλλαγή Πληθυσμών”. Με την συμμετοχή του ντοκιμαντέρ σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ, ανάμεσά τους και η Τουρκία και η Ελλάδα, προκαλούνται συζητήσεις.
Ο Ομέρ Ασάν ο οποίος είναι ιδρυτής της Ακαδημίας Όμηρος ξεκινά σεμινάρια ελληνικής γλώσσας στην Κωνσταντινούπολη ανοιχτά στον λαό.

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/Zoumpoulandis/posts/168162706923682

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ στο πλαίσιο του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ " Ο ΕΒΡΟΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ. ΑΙΝΟΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ"

ΚΕΙΜΕΝΟ για το ΤΑΞΙΔΙ της μαθήτριας της Β2 τάξης,  ΑΝΔΡΙΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ



Φέτος με το σχολείο μου, το Πρώτο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ο Έβρος που ενώνει. Αίνος -  Αλεξανδρούπολη» πραγματοποιήσαμε ένα ταξίδι στην υπέροχη Ανατολική Θράκη. Στο ταξίδι αυτό επισκεφτήκαμε πολλές γραφικές και σύγχρονες πόλεις της Δυτικής Τουρκίας, αλλά περιηγηθήκαμε και  στην όμορφη Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας. Ακόμη συνεργαστήκαμε με ένα σχολείο της Αίνου και της Αλεξανδρούπολης, κάτι που έκανε την επίσκεψή μας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
Και οι τέσσερις ημέρες, που βρεθήκαμε εκεί ήταν καταπληκτικές. Το ξενοδοχείο μας στην Αδριανούπολη ήταν εξαίσιο με πολύ καλό φαγητό. Το κάθε τι που είδαμε και κάναμε είχε τη δική του μαγεία και για αυτό πιστεύω το ταξίδι μας ήταν τόσο πετυχημένο. Επιπλέον υπήρξαν  κάποιες στιγμές του ταξιδιού, καθώς και συγκεκριμένα μνημεία, τα οποία μου έκαναν ξεχωριστή εντύπωση.
Ξεκινώντας την εκδρομή αυτό  που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν… το πρώτο σημείο που βρεθήκαμε: στα σύνορα των Κήπων όπου είδαμε τον Έβρο να χωρίζεται με τα δίχρωμα κάγκελα και τις ελληνικές-τουρκικές σημαίες. Παράλληλα, ώσπου να φτάσουμε στη πρώτη μας πόλη-σταθμό, είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια γεύση  της παραγωγικής πλευράς της Τουρκίας με χιλιάδες καταπράσινα οργωμένα στρέμματα να ξετυλίγονται επί χιλιόμετρα μπροστά στα μάτια μας. 
Οι δύο πόλεις, που ακολούθησαν, στην περιήγησή μας με έκαναν να δω τη χώρα αυτή από μια εντελώς διαφορετική ματιά. Πάντα είχα την Τουρκία στο μυαλό μου ως μια πιο υποβαθμισμένη χώρα όμως οι πανέμορφες Ραιδεστός και Σηλύβρια με διέψευσαν. Η Τουρκία είναι μια αναπτυγμένη χώρα, με ευρωπαϊκό κύρος και πολύ πιο διαφορετική από την Ελλάδα. Καθαροί δρόμοι, πολύχρωμες τουλίπες, ωραία αρχιτεκτονική, πολλά αγάλματα, πλατείες, σύγχρονα μουσεία και προπάντων ευγενικοί άνθρωποι …
Την ίδια ημέρα επισκεφθήκαμε τις γραφικές Μήδεια και Βιζύη από τις οποίες ξεχώρισε το βυζαντινό, λαξευτό μοναστήρι του Αγ. Νικολάου. Αυτό είναι σκαμμένο μέσα στον βράχο και χρονολογείται στα χρόνια του Ιουστινιανού, τον 6ο αιώνα.  Μοιάζει σαν να έχει βγει από ταινία μυστηρίου, και κυριολεκτικά  κόβει την ανάσα όλων όσων το βλέπουν!!!
Η επόμενη ημέρα ήταν ακόμα καλύτερη από την πρώτη, γεμάτη με μοναδικά μνημεία και τη γνωριμία με την όμορφη Αδριανούπολη.
Ξεκινώντας,  πήγαμε στη πόλη του Κάραγατς όπου συναντήσαμε και γνωρίσαμε το 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης με το οποίο συνεργαζόμασταν.  Μαζί, επισκεφθήκαμε το παλιό σταθμό του Κάραγατς και το  γνωστό μυστηριώδες «Όριαν Εξπρές»  που ένωνε το Παρίσι με τη Κωνσταντινούπολη . Έχοντας διαβάσει πολλά μυθιστορήματα που έχουν σχέση με αυτό το τρένο, όταν το είδα  μπροστά στα μάτια μου … με συνεπήρε!
Ακολούθησε το αξιόλογο Μουσείο Υγείας στην Αδριανούπολη, το οποίο, εάν δεν είναι το καλύτερο, σίγουρα είναι από τα πιο ωραία μουσεία που έχω δει ποτέ μου. Πόσο θα ήθελα να καθόμασταν εκεί μία ολόκληρη ημέρα, αλλά υπήρχαν τόσο πολλά που είχαμε ακόμη να κάνουμε και να δούμε!
Σε όλες τις πόλεις, στις οποίες πήγαμε, επισκεφθήκαμε και ένα τουλάχιστον τζαμί στην καθεμία. Πήγαμε σε τόσα πολλά που δεν τα θυμάμαι να τα απαριθμήσω! Όμως το καθένα ήταν ξεχωριστό και μου άρεσαν όλα πάρα πολύ. Πρώτη φορά έμπαινα και μου φάνηκαν καταπληκτικά. Ένα κόσμημα για τη κάθε πόλη. Η Αδριανούπολη φυσικά είχε 80 τέτοια «κοσμήματα»…  και τα λίγα που επισκεφθήκαμε εμείς, με μάγεψαν. Το κάθε τζαμί είχε τη δική του ιστορία να μας πει και να μας δείξει, και ευτυχώς είχαμε μαζί μας τους καθηγητές και τον ξεναγό μας , πρόθυμους  να μας εξηγούν το κάθε τι.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχε έρθει η ώρα να γνωρίσουμε τη ζωή της πόλης. Περπατήσαμε στην Αδριανούπολη, πήγαμε στη σκεπαστή αγορά και έπειτα στο εμπορικό κέντρο δίπλα στο ξενοδοχείο μας.
Η Αδριανούπολη; Απερίγραπτη. Γεμάτη ζωή, σωστή ευρωπαϊκή πόλη.  Η σκεπαστή αγορά; Σαγηνευτική. Παραδοσιακά και σύγχρονα εμπορεύματα συνυπήρχαν μέσα σε ένα τεράστιο πολυδαίδαλο μακρόστενο διάδρομο. Μια πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα  κυριαρχούσε παντού.
Το βράδυ στο ξενοδοχείο είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα με τα παιδιά της Αλεξανδρούπολης. Τι ωραία που ήταν! Έκανα  πολλούς καινούριους φίλους με κοινά ενδιαφέροντα και κάθισα μαζί τους ως αργά το βράδυ.
… Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στην Αίνο γεμάτη συγκινήσεις από την αρχή έως το τέλος.  Το σχολείο της Αίνου υποδέχθηκε τιμητικά εμάς και το σχολείο της Αλεξανδρούπολης, ενώ τα παιδιά  μάς ξενάγησαν γεμάτα χαρά στο σχολείο τους. Όλα ήταν τέλεια. Καθίσαμε και φάγαμε εκεί όπου μας είχαν ετοιμάσει. Έφαγα με τους φίλους μου από το άλλο ελληνικό σχολείο και περάσαμε φανταστικά! Ταυτοχρόνως, Έλληνες και Τούρκοι είχαμε αναπτύξει σχέσεις μεταξύ μας επικοινωνώντας … με νοηματική κυρίως.  Κάποια στιγμή το σχολείο της Αλεξανδρούπολης αναχώρησε για την Αλεξανδρούπολη και μείναμε με το σχολείο της Αίνου. Τότε ζήσαμε μια από τις πιο ωραίες στιγμές της εκδρομής,  αφού στο πούλμαν βάλαμε τραγούδια, τα οποία η νεολαία των δύο λαών απολαμβάνει συνήθως και χορέψαμε όλοι μαζί. Μόλις ήρθε η στιγμή να φύγουμε και εμείς χαιρετηθήκαμε και στις δύο γλώσσες και συγκινήθηκα ιδιαίτερα, όταν οι μαθητές της Τουρκίας  μάς φώναξαν «εις το επανιδείν» που τους είχαμε μάθει νωρίτερα.
Την τελευταία ημέρα πήγαμε στην Αλεξανδρούπολη. Πήγαμε στο 3ο Γυμνάσιο, όπου οι φίλοι που είχαμε κάνει στη Τουρκία μας περίμεναν και μας ξενάγησαν στο όμορφο σχολείο τους. Έπειτα μας πήγαν στο Ιστορικό Μουσείο της πόλης τους και μας παρουσίασαν ένα εξαιρετικό και πολύ συγκινητικό «Δρώμενο». Μόλις τους δώσαμε συγχαρητήρια και κάναμε και μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της Αλεξανδρούπολης, μας πήγανε σε μία ταβέρνα όπου καθίσαμε για μια τελευταία φορά όλοι μαζί. Εκεί γνώρισα ακόμη περισσότερα παιδιά και γίναμε πολύ καλοί φίλοι.
Μετά από κάποια ώρα έπρεπε δυστυχώς να φύγουμε, για να προλάβουμε να δούμε τον Φάρο και το σύγχρονο εκκλησάκι του Άγιου Εύπλου. Χωρίς να το καταλάβω πώς βρεθήκαμε ξαφνικά στο μικρό αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και επιβιβαστήκαμε για να γυρίσουμε στην Αθήνα. Όλα έμοιαζαν σαν παραμύθι που τελείωσε. Το ταξίδι ήταν τόσο ωραίο! Θα μείνει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη μου στο «κουτάκι με τις καλές αναμνήσεις» και κάθε φορά που το ανοίγω θα χαμογελώ και θα εύχομαι να ξαναβρισκόμουν στην Ανατολική Θράκη, με τους ίδιους φίλους, τους ίδιους καθηγητές και τον ίδιο ενθουσιασμό!!

Μόλις γυρίσαμε στην Αθήνα είχα την ευχάριστη έκπληξη να βρω μια σειρά από ηλεκτρονικά μηνύματα με την ερώτηση εάν φτάσαμε καλά από τους φίλους μου στην άλλη άκρη της χώρας. Από τότε με τους περισσότερους από αυτούς δεν έχουμε σταματήσει να μιλάμε και μάλιστα με έχουν ξανακαλέσει να πάω στη όμορφη Αλεξανδρούπολη, κάτι που μάλλον θα γίνει φέτος το καλοκαίρι πάλι.


Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ που ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ στην ΤΑΙΝΙΑ που ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ τις πιο ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ του ΤΑΞΙΔΙΟΥ μας…


https://www.dropbox.com/s/1rlpayu05f8shjt/%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%A4%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%9A%CE%97%20%CE%98%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%97.mp4?dl=0

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ σχολικού έτους 2015-2016 με τίτλο "Ο ΕΒΡΟΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ. ΑΙΝΟΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ"




ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ 



ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1

 Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα 2 με τίτλο: «Ο ΕΒΡΟΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ. ΑΙΝΟΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ» που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας, το 1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου κατά το σχολικό έτος 2015-2016 με υπεύθυνους καθηγητές τον κο Περράκη Ιωάννη, θεολόγο, την κα  Ζάχου Μάρθα φιλόλογο, καθώς και τη συμμετοχή τριάντα ενός μαθητών από την Πρώτη και Δευτέρα τάξη, εντάχθηκε στο πλαίσιο μιας διασχολικής συνεργασίας 3 του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης με το 1ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου και με το Γυμνάσιο της Αίνου (Atatürk Ortaokulu) 4 Σκοπός του Προγράμματος αυτού ήταν μέσα από την ομαδοσυνεργατική μέθοδο να προσεγγίσουν και να ερευνήσουν οι μαθητές την ιστορία της Αίνου και την ανάπτυξη του Δεδέαγατς (σημερινής Αλεξανδρούπολης) μετά την παρακμή αυτής. Ακόμα να κατανοήσουν τη σύγχρονη πραγματικότητα των δύο πόλεων με έμφαση στη διατήρηση της μνήμης της Αίνου στην Αλεξανδρούπολη και στη σχέση της με τη σύγχρονη πόλη της Τουρκίας, Enez. Τέλος στόχος του Προγράμματος ήταν να μάθουν οι μαθητές μέσα από τη γνωριμία, την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ τους να αντιμετωπίζουν την ιστορία χωρίς να προσβάλουν την ιστορική μνήμη με πνεύμα αντικειμενικότητας και νηφαλιότητας επαναπροσδιορίζοντας τις σχέσεις των δύο λαών.
Στο πλαίσιο του Προγράμματός 5 αναρτήσαμε υλικό 6 (εργασίες, προβολές παρουσίασης, φωτογραφίες) στο κοινό μας με τα άλλα δύο σχολεία ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ 7 στον ακόλουθο σύνδεσμο:

                                 https://pameaino.wordpress.com

Ακόμα γράψαμε πρωτότυπες ιστορίες για τρία μνημεία μέσα από τα οποία ζωντανεύουν στιγμές της αρχαίας 8, της βυζαντινής 9 και της οθωμανικής περιόδου 10 της Αίνου, φτιάξαμε 11 την κάτοψη της ακρόπολης της πόλης 12, δημιουργήσαμε κολάζ με φωτογραφίες, φιλοτεχνήσαμε αφίσες 13, παίξαμε αινίτικα τραγούδια στο πιάνο 14-18, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική εκδρομή 19 στην Ανατολική Θράκη και φυσικά επισκεφθήκαμε την Αίνο 20, αφού μελετήσαμε 21 καθ` όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς  τη διαδρομή της σπουδαίας αυτής πόλης στους αιώνες.


 Η  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΙΝΟΥ 22

Η Αίνος 23 χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ από Αιολείς κατοίκους και ήταν γνωστή στην αρχαιότητα με τα ονόματα: Πολτίμβρια, Πολτυομβρία (από τον μυθικό βασιλιά Πόλτυ [ι] και την κατάληξη –βρια που σημαίνει «πόλη» στα θρακικά άρα η «πόλη του Πόλτυ[ι]ος»), Άψινθος. Η ονομασία «Αίνος» συνδέεται με τον μυθικό βασιλιά Αινεία που μετά την καταστροφή της Τροίας κατέφυγε στα θρακικά παράλια. 24 Κατά τον 5ο και 4ο αι. π. Χ. ήταν μεγάλο εμπορικό και οικονομικό κέντρο στο Β. Αιγαίο, ενώ αποτελούσε μέρος της ναυτικής ηγεμονίας των Αθηναίων. 25 Κατά τη ρωμαϊκή εποχή ήταν «ελεύθερη πόλη» (κίβιτας λίμπερα ) και πρωτεύουσα της μιας από τις έξι επαρχίες της Θράκης. 26 Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός (6ος αι. μ.Χ.) τείχισε την πόλη, που κατά τη βυζαντινή περίοδο 27 και μέχρι τον 12ο αι. ήταν ένα από τα πιο μεγάλα περιφερειακά κέντρα της αυτοκρατορίας. 28 Το 1265 πολιορκήθηκε από τους Βουλγάρους και τους Τατάρους, το 1307 από τους Καταλανούς, ενώ το 1354 μ.Χ. ο Ιωάννης ο Ε΄ Παλαιολόγος την πρόσφερε ως προίκα στον Γενουάτη Φραντζέσκο Γκατιλούζι δίνοντάς του για σύζυγο την αδελφή του, Μαρία Παλαιολογίνα. 29 Η γενουάτικη οικογένεια των Γκατιλούζι κυριάρχησε στην Αίνο από το 1354 – 1454 μ.Χ. 30
Στη συνέχεια 31 η πόλη κατακτήθηκε από τον Μωάμεθ τον Β΄ το 1456 και αποτέλεσε μέρος της οθωμανικής αυτοκρατορίας. 32 Το 1470 οι Ενετοί την πολιόρκησαν, την λεηλάτησαν και μεταχειρίστηκαν απάνθρωπα τους κατοίκους της. Ωστόσο αυτή αναπτύχθηκε και γνώρισε μεγάλη ακμή. Διοικητικά ήταν «καζάς». Κατά τον 19ο αιώνα ανήκε στο «σαντζάκι» του Δεδέαγατς 33. Εκκλησιαστικά ήταν μητρόπολη 34. Στο τέλος του 19ου αιώνα η δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής «Θεσσαλονίκη – Κωνσταντινούπολη» και το κλείσιμο του λιμανιού από τις προσχώσεις του ποταμού Έβρου οδήγησαν την πόλη σταδιακά σε παρακμή. Οι περισσότεροι κάτοικοι μετοίκισαν σε άλλες περιοχές και κυρίως στο Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη). Ο χαρακτήρας της πόλης άλλαξε δραματικά μετά την εκκένωση του ελληνικού πληθυσμού της το 1922 και τον ερχομό των νέων Τούρκων κατοίκων της κυρίως από τη Βουλγαρία. Παραμεθόρια πόλη, κλειστή για τους αλλοδαπούς μέχρι το 2000 περίπου, διανύει σήμερα μια νέα εποχή ευημερίας λόγω της τουριστικής της αξιοποίησης ως τόπος παραθερισμού για την ευρύτερη περιοχή της Αδριανούπολης 35.

 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ –ΟΙ  ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ 36

Η μοναδικότητα του λιμανιού της Αίνου 37 στις εκβολές του μεγάλου πλωτού ποταμού της Θράκης, Έβρου της έδωσε τη δυνατότητα ελέγχου του διαμετακομιστικού εμπορίου των Βαλκανίων. Τα εμπορεύματα έφταναν από την Αδριανούπολη και άλλες πόλεις μέσω του πλωτού Έβρου στο λιμάνι της Αίνου·  το φόρτωμα και το ξεφόρτωμα των εμπορευμάτων γινόταν με ξύλινες σχεδίες ή καΐκια 38. Από την Αίνο μεγάλος αριθμός καραβιών 39 μετέφεραν τα προϊόντα σε λιμάνια της Μεσογείου. Τα προϊόντα που εξάγονταν ήταν: 40 το αλάτι, οι βδέλλες, 41 οι παστοί και καπνιστοί κέφαλοι, το χαβιάρι, το αυγοτάραχο. Ακόμα περιζήτητα ήταν 42 τα μεγάλα πήλινα πιθάρια που κατασκευάζονταν για την αποθήκευση του λαδιού.
Οι συντεχνίες - ισνάφια που υπήρχαν στην Αίνο ήταν : 43
καραβοκυραίοι, γουναράδες, ραπτάδες, καβετζήδες, ψωμάδες, ψαράδες, μπακάληδες, μαγαζητζήδες, καπάδες, πραματευτάδες, μπεσαζήδες, γεωργοί, αμπελουργοί, κηπουροί, αλπάνηδες, ντουλγέρηδες, τσουκαλάδες 44-45.
 Η συμβολή των συντεχνιών στην οικονομική και κοινωνικοπολιτική ζωή της πόλης ήταν μεγάλη, καθώς βλέπουμε ότι οι συντεχνίες αναλάμβαναν πολύ συχνά  τα έξοδα για το χτίσιμο εκκλησιών ή για τη λειτουργία των σχολείων. Έτσι με έξοδα των τσουκαλάδων, μιας από τις σημαντικότερες συντεχνίες στην Αίνο είχε χτιστεί η εκκλησία του Αγίου Βλασίου, ενώ με έξοδα των καραβοκυραίων 46 το περίτεχνο ξύλινο προσκυνητάρι στον ναό της Αγίας Κυριακής το 1782. Αναφορές για τις συντεχνίες υπάρχουν και στα αφιερώματα των εκκλησιαστικών εικόνων.
Αγία Ειρήνη (συντεχνία ψαράδων) 47
Άγιος Σπυρίδων και Βλάσιος (συντεχνία πραματευτάδων) 48
Άγιος Ευθύμιος (συντεχνία ραπτάδων) 49


Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ 50

Η πρώτη αναφορά για σχολή στην Αίνο γίνεται το 1652. Αυτή ιδρύθηκε από κάποιες βυζαντινές οικογένειες που υπήρχαν εκεί. 51 Η επωνυμία «ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΝ ΑΙΝΟΥ» κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει περισσότερα από ένα σχολεία, διαφορετικά μεταξύ τους και εμφανίζεται στη σφραγίδα της σχολικής εφορίας (στη δικαιοδοσία της οποίας ανήκαν τα σχολεία). 52 Η σφραγίδα ήταν κυκλική και στο μέσον της υπήρχε γλαύκα περιβαλλόμενη από φύλλα δάφνης. Στο πλαίσιο του «ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΥ» λειτουργούσαν ένα νηπιαγωγείο, ένα τετρατάξιο δημοτικό, ένα «τριτάξιο» δημοτικό σχολείο και ένα Παρθεναγωγείο. Το 1899 ιδρύθηκε μια «ΤΕΛΕΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ» όπου συγχωνεύθηκαν 53 το «ΑΡΡΕΝΑΓΩΓΕΙΟΝ» και το «ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟΝ». Είκοσι ένας δάσκαλοι, ανάμεσα στους οποίους ο Αχιλλέας Σαμοθράκης και ο Βασίλειος Μυστακίδης δίδαξαν σε αυτό. Ο αριθμός των μαθητών έφτανε τους τριακόσιους πενήντα. Αυτοί πλήρωναν δίδακτρα, «εισιτήρια» ανάλογα με την οικονομική κατάστασή τους. Η λειτουργία του «ΕΛΛΗΝΟΜΟΥΣΕΙΟΥ» συνεχίστηκε παρά τα οικονομικά προβλήματα, που κατά καιρούς αντιμετώπιζε, μέχρι το 1922.

Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ 54

Η προνομιακή θέση τού λιμανιού της Αίνου στις εκβολές του Έβρου 55 σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εμπορίου ρυθμίσεις της ειδικής αυστροτουρκικής συνθήκης της 27 Ιουλίου 1718, στο πλαίσιο της ειρήνης του Πασάροβιτς, η οποία καθόριζε την ελεύθερη διακίνηση εμπόρων και εμπορευμάτων στις κοιλάδες των μεγάλων βαλκανικών ποταμών, αποτέλεσαν τη βάση για την εκρηκτική ανάπτυξη πού γνώρισε ἡ πόλη από τα μέσα του 18ου αι. και εξής]
 Κατά τους δύο πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας ως τις αρχές του 18ου αι. δε διαθέτουμε στοιχεία που να φανερώνουν κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα στην πόλη. Τις περιορισμένες ανάγκες σε φορητές εικόνες καλύπτουν ακόμη ζωγράφοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας 56. Από τα μέσα όμως του 17ου αι. διακρίνεται ένα ανανεωτικό ρεύμα στο πλαίσιο του οποίου ιδρύεται το 1652 ελληνική σχολή και αρχίζει μια προσπάθεια ανακαίνισης των παλαιών βυζαντινών ναών πού είχαν κρατήσει στα χέρια τους οι Έλληνες, με πρώτο τον κατεστραμμένο, σήμερα, ναό του Προδρόμου που τοιχογραφείται το 1680 μ. Χ57.
 Τις αυξημένες ανάγκες αγιογράφησης εικόνων, λόγω της ανακαίνισης των παλαιών βυζαντινών ναών και της ανέγερσης πολλών νέων αναλαμβάνει να καλύψει μια σειρά ντόπιων ζωγράφων. Από τα σωζόμενα έργα και τις πηγές γνωρίζουμε τα ονόματα είκοσι ζωγράφων που δραστηριοποιούνται στην πόλη από τα μέσα του 18ου έως τα μέσα του 19ου αιώνα 58: ο Αναστάσιος Αινίτης, ο Αναστάσιος του Ιωάννου, ο Κυριαζής, ο Δημήτριος, ο Μόσχος, ο Ράλιος του Ραλίου, ο Αναστάσιος του Μανόλη, ο ιερέας Δημήτριος, άλλος Δημήτριος, ο Παναγιώτης, ο Μαυρίτης Κυριάκος του Γεωργίου, ο Ράλης του Ζωγρή, ο Κορνήλιος, ο ιερομόναχος Δωρόθεος,  ο ιερομόναχος Μόσχος του Χατζηκωνσταντίνου, ο Κυριαζής Λασκαράκης, ο Νικόλαος, ο ιερομόναχος Νικηφόρος, ο Παναγιώτης και ο Δημήτριος Β. Η πόλη ωστόσο είχε πολύ περισσότερους ζωγράφους των οποίων τα ονόματα δεν έχουν διασωθεί. Από αυτούς σημαντικότεροι ήταν τον 18ο αἰ. ο Αναστάσιος του Ιωάννου 59-62 και ο Ράλιος του Ραλίου 63 και τον 19ο αι. ο Κυριαζής Λασκαράκης 64, ο ιερομόναχος Μόσχος του Χατζηκωνσταντίνου 65, ο Νικόλαος 66 και ο Δημήτριος 67. Σταδιακά η Αίνος αναδεικνύεται σε υπερτοπικό καλλιτεχνικό κέντρο. Οι ζωγράφοι της γίνονται ευρύτερα γνωστοί και δέχονται παραγγελίες από πολλές πόλεις της βορειοανατολικής Ελλάδας, τη Σμύρνη έως και την Άνδρο. Η καλλιτεχνική γλώσσα των τοπικών ζωγραφικών εργαστηρίων συνέχιζε τη βυζαντινή ζωγραφική παράδοση με εκλεκτικιστικό τρόπο, υιοθέτώντας δυτικά εικονογραφικά και τεχνοτροπικά στοιχεία. Συγχρόνως δέχονται επιρροές από έργα ζωγράφων της Αδριανούπολης, με την οποία η Αίνος είχε στενές εμπορικές επαφές.

 Ο ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΝΟΥ 68

Ο πλούτος του λαϊκού πολιτισμού της Αίνου είναι μεγάλος: λαϊκά παραμύθια, παραδόσεις, ευτράπελα (αστείες ιστορίες), δημοτικά τραγούδια που υμνούν είτε τη ναυτοσύνη της πόλης είτε τη σπουδαία καπετάνισσα 69 Δόμνα Βισβήση ή αντικατοπτρίζουν διάφορες πτυχές της ζωής των ανθρώπων, ο τρόπος ψαρέματος 70-71, το έθιμο του ξεψαρίσματος των «νταλιανιών» (ιχθυοτροφείων) και άλλα έθιμα που σχετίζονται με τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης (Χριστούγεννα, Πάσχα) πανηγύρια, γλέντια. Χαρακτηριστική η γιορτή προς τιμήν του αγίου Γεωργίου 72, «διαδόχου» του αρχαίου Ιππέα του Θράκα στο πλαίσιο της οποίας γίνονταν αγώνες με άλογα. Ο νικητής ασπαζόταν την εικόνα του αγίου στην εκκλησία και έπαιρνε ως έπαθλο ένα αρνί.


    ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΑΙΝΙΤΕΣ 73

Η πόλη της Αίνου έχει αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες.
Ξεκινώντας από την αρχαιότητα 74 τον σοφιστή Αθηνόδωρο 75 του 2ου αι. μ.Χ., 76 τον βυζαντινό χρονογράφο Εφραίμ τον Αίνιο 77, την Οσία Σοφία 78, τον Οσιομάρτυρα 79 Αγαθάγγελο Εσφιγμενίτη, τους πλοιοκτήτες 80 και γενναίους αγωνιστές Χατζηαντώνη και Δόμνα Βισβήση, 81 τον Θεμιστοκλή Βισβήση, 82 ον Μαργαρίτη Κούταβο, 83 τον γιατρό και συγγραφέα Αχιλλέα Σαμοθράκη, 84 τη λαογράφο και συγγραφέα Καλλιόπη Παπαθανάση – Μουσιοπούλου.
Αξίζει όμως να αναφέρουμε και 85 τους αξιόλογους μελετητές της ιστορίας και των μνημείων της Αίνου.
86 Τον Βασίλειο Μυστακίδη, 87 τον Αχιλλέα Σαμοθράκη, 88 την Καλλιόπη Παπαθανάση – Μουσιοπούλου, 89 τον Σεμαβί Εγιτζέ, 90 τον Αφίφ Ερζέν, 91 τον Αθανάσιο Παπαζώτο, 92 τον Σαΐτ Μπασαράν, 93 τον Ρόμπερτ Ούστερχουτ και 94 τον Σταύρο Μαμαλούκο.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 95

Στα ιστορικά μυθιστορήματα 96 «Προσευχή για τις καινούργιες πατρίδες» του Μιχάλη Μπουναρτζίδη και «Αχ Θράκη μου» του Δημήτρη Μαργαριτόπουλου παρουσιάζονται από τη μια μεριά η νεότερη ιστορία της Θράκης και οι περιπέτειες των κατοίκων της , ενώ από την άλλη χαρίζουν μια γνήσια λογοτεχνική απόλαυση.

Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΑΙΝΟΥ 97

Η Αίνος ιδρύθηκε κοντά στη θάλασσα, στο νοτιοδυτικό άκρο του Δέλτα του ποταμού Έβρου 98. Λόγω της συνεχούς στη διάρκεια των αιώνων μεταφοράς και εναπόθεσης «ιλύος» (λάσπης) από τον ποταμό, η Αίνος έγινε σταδιακά «μεσόγειος» πόλη, απομακρυσμένη περίπου 4,5 χλμ. από τον ομώνυμο κόλπο 99. Ήδη από τις αρχές του εικοστού αιώνα ήταν μια χερσόνησος που περιβαλλόταν από λιμνοθάλασσες και λίμνες. 100 Αν και η σύγχρονη πόλη της Ένεζ έχει χάσει ένα μέρος από τον νησιώτικο χαρακτήρα της, το νερό είναι κυρίαρχο γύρω της 101. Η πόλη σήμερα περιβάλλεται από πολλές όμορφες λίμνες (Bücürmene 102, Dalyan,  103-104, Taşaltı, 105-106, Gala 107-108, , Armutlu και Sığırcı), οι οποίες αποτελούν τμήμα του Δέλτα του Έβρου. Τα ελληνικά ονόματα μερικών από αυτές διατηρούνται στην ιστορική μνήμη: η Bücürmene ονομαζόταν «Ποντισμένη», η Dalyan και η Taşaltı ονομάζονταν από κοινού «Λαμπί» και η Gala ήταν η αρχαία Στεντορίς.
Ως τις αρχές του εικοστού αιώνα οι κύριες συνοικίες της πόλης ήταν 109 το «Κάστρο» (η ακρόπολη), 110 ο «Πάνω Μαχαλάς» (ο σημερινός «Νέος Μαχαλάς» Yeni Mahallesi 111 η «Μίβολη», 112 ο «Κάτω Μαχαλάς» και 113 η συνοικία του  Γκαζί Εμέρ Μπέη – Gazi Ömer Bey Mahallesi . Η πιο εξέχουσα και πλούσια συνοικία ήταν ως την καταστροφική πυρκαγιά του 1867 114 η περιοχή κάτω από το φρούριο προς τη θάλασσα, στην οποία κατοικούσαν οι πλοιοκτήτες και όπου ήταν κατά τη βυζαντινή περίοδο  παλαιότερα το λιμάνι της πόλης. 115 Από το 1867 ως το 1922 ο «Πάνω Μαχαλάς» αναδείχθηκε ως η πλέον ακριβή συνοικία στην οποία βρίσκονταν τα πλουσιότερα αρχοντικά.

 ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ 116-117

Στην Αίνο κατά την αρχαιότητα λατρεύονταν οι εξής αρχαιοελληνικές θεότητες 118: Ο ΔΙΑΣ 119, Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ, Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ, Ο ΕΡΜΗΣ, Ο ΠΑΝΑΣ, Η ΔΗΜΗΤΡΑ, Η ΡΩΜΗ 120.
Η πόλη είχε κατοικηθεί από τη χαλκολιθική περίοδο (ανάμεσα στη νεολιθική και την εποχή του χαλκού), όπως προκύπτει από τις ανασκαφές που έγιναν στο Hoca Çeşme 121, την ακρόπολη και τη Νεκρόπολη της πόλης 122. Τα αρχαιολογικά ευρήματα προέρχονται από τη νεολιθική, αρχαϊκή 123-125, κλασική 126-134, ελληνιστική 135-136, ρωμαϊκή 137-139 και βυζαντινή περίοδο.

 ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ 140

Η Αίνος ήταν μια τυπικά επαρχιακή βυζαντινή και οθωμανική πόλη, πλούσια σε εισοδήματα και γεμάτη από μνημεία διαφόρων περιόδων 141. Λόγω της ολοκληρωτικής καταστροφής των περισσότερων μνημείων της είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να εξαχθούν ασφαλή χρονολογικά συμπεράσματα για πολλά από αυτά. Με αρκετή επιφύλαξη μπορούμε να επιχειρήσουμε μια πρώτη χρονολογική  κατηγοριοποίηση: τα δύο σημαντικότερα μνημεία της πόλης είναι 142 η ΑΚΡΟΠΟΛΗ 143 (το κάστρο) 144 και 145 ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ (Fatih camii) μέσα στο φρούριο.

Το κάστρο 146-150 ανάγεται σε διάφορες περιόδους, 151 ενώ ο ναός της Παναγίας (Fatih camii) 152-157 έχει χρονολογηθεί ακριβώς στη μεσοβυζαντινή περίοδο (12ος αιώνας). Ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της εποχής της.
Άλλα μνημεία των οποίων η κύρια οικοδομική φάση θα μπορούσε με σχετική ασφάλεια να χρονολογηθεί στη μεσοβυζαντινή περίοδο είναι:

•   η βασιλική στη θέση Kralkızı  158-159
•   η αρχοντική οικία στην ακρόπολη 160
•   ο Άγιος Εύπλους (Has Yunus Bey Türbesi) 161
•   ο Άγιος Γρηγοριος Νεοκαισαρείας 162-166
•   η Αγία Κυριακή (ο παλαιός ναός) 167
•   ο υπόσκαφος ναός της Αγίας Τριάδας (σπήλαιο Πανός) 168-172

 Μνημεία που θα μπορούσαν με μεγαλύτερη ή μικρότερη ασφάλεια να χρονολογηθούν στην υστεροβυζαντινή περίοδο 173 είναι:

   η Παναγία Χρυσοπηγή 174-178
•   ο Άγιος Ιωάννης 179-182
•   ο Άγιος Βλάσιος 183-184
•   ο υπόσκαφος ναός της Παναγίας Φανερωμένης 185-186
•   η Θεοτόκος Παντοβασίλισσα
•   οι Τρεις Ιεράρχες

Μνημεία που πιθανόν ή ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρονολογηθούν στην οθωμανική περίοδο 187 είναι:

•   το λουτρό του κάστρου στον Πάνω Μαχαλά 188
•   το λουτρό της οδού Çayır  στον Πάνω Μαχαλά 189
•   το νεκροταφείο δίπλα στο Has Yunus Bey Türbesi 190-192
•   ο Άγιος Αθανάσιος
•   ο Άγιος Γεώργιος
•   ο Άγιος Δημήτριος 193
•   ο Προφήτης Ηλίας 194-196
•   η Θεοτόκος Ελεούσα
•   η Θεοτόκος Κεχαριτωμένη 197-198
•   η Θεοτόκος Οδηγήτρια
•   η Θεοτόκος Ταξινταριά
•   η Αγία Κυριακή 199-203
•   ο Άγιος Κωνσταντίνος
•   η Αγία Μαρίνα
•   ο μητροπολιτικός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 204-208
•   ο Άγιος Νικόλαος
•   οι Ταξιάρχες
•   ο Άγιος Σπυρίδων
•   οι ανεμόμυλοι της Φανερωμένης 209-210
•   οι ανεμόμυλοι του Αγίου Κωνσταντίνου 211
•   ο πύργος του υδραγωγείου 212
•   το καραβάν σεράι στη Δρακοντίνα 213-214
•   η Μονή Σκαλωτής 215-217
•   η Μονή Αγίου Αθανασίου Τσαδήρι
•   η Μονή Αγίου Παντελεήμονος

ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ 218

Ο ΑΓΙΟΣ 219
 Ο άγιος Εύπλους έζησε στην Κατάνη της Σικελίας την περίοδο του διώκτη των Χριστιανών, Ρωμαίου αυτοκράτορα, Διοκλητιανού. Ως χριστιανός, ο άγιος συνελήφθη και βασανίστηκε σκληρά. Τα δυσβάσταχτα βασανιστήρια, που υπέστη, τα υπέμεινε με πίστη στο Θεό. Τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στις 11 Αυγούστου του 304 μ.Χ.

Ο ΝΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ 220-221
   Ο ναός του Αγίου Εύπλου βρίσκεται νότια της Αίνου, στο οθωμανικό νεκροταφείο. Πρέπει να είχε κτιστεί ως ταφικό παρεκκλήσιο κατά τη βυζαντινή περίοδο. Εξωτερικά το εκκλησάκι διαμορφώνεται ως σταυρός με κεραίες σχεδόν ίδιων διαστάσεων, στον άξονα ανατολής – δύσης και νότου – βορρά. Αυτός ο αρχιτεκτονικός τύπος ονομάζεται ελεύθερος σταυρός. Μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς (1456) μετατράπηκε σε μουσουλμανικό μαυσωλείο (türbe) στο οποίο υπάρχει ο τάφος του Χας Γιουνούς Μπέη. Ο τελευταίος υπήρξε ο αρχηγός του οθωμανικού στόλου που έλαβε μέρος στις μάχες για την άλωση της Αίνου, αργότερα όμως έπεσε σε δυσμένεια και καταδικάστηκε από τον σουλτάνο σε θάνατο.

     Ο ΝΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 222-223

Ο ναός κτίστηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αινιτών Αλεξανδρούπολης «Ελληνομουσείον Αίνου» σε συνεργασία με τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης. Στις 12 Απριλίου 1998 οι αείμνηστοι Αθανάσιος Μανιάς και  Δέσποινα Πολίτου ( πρώτος και δεύτερη πρόεδρος του Συλλόγου αντίστοιχα ) κατέθεσαν θεμέλιο «λίθο και χώμα» από την Αίνο στο πλαίσιο της τελετής θεμελίωσης του ναού.  Η κατασκευή του ανατέθηκε στον τότε υπάλληλο του Δήμου Αλεξανδρουπολίτη αρχιτέκτονα, Βασίλειο Χριστάκη, ενώ για τον σχεδιασμό του χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από το ναό της Αίνου και μια τουρκική δημοσίευση στην οποία υπήρχε η κάτοψη και οι διαστάσεις του ναού.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΝΙΤΕΣ

Για τους Αινίτες  η λέξη εύπλους  σημαίνει τον καλό πλου, δηλαδή το καλό θαλάσσιο ταξίδι. Τον Άγιο Εύπλου τον τιμούσαν στην Αίνο της Ανατολικής  Θράκης από τη βυζαντινή περίοδο. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Αίνος ήταν σημαντική ναυτική δύναμη. Ο εμπορικός της στόλος 224 αριθμούσε 300 περίπου πλοία, τα οποία ταξίδευαν στη  Μεσόγειο, μεταφέροντας πολλά αγαθά. Η εκκλησία του Αγίου Εύπλου κοντά στο λιμάνι 225 ήταν σαν να εύχεται στους ναυτικούς να έχουν καλό ταξίδι
.
ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 226

Η Αίνος ήταν η πρώτη γειτονική πόλη που τροφοδότησε πληθυσμιακά την νέα πόλη του Δεδέαγατς, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι της Αίνου επανεγκαταστάθηκαν εκεί. Οι σύγχρονοι Αλεξανδρουπολίτες λοιπόν, πολλοί από τους οποίους κατάγονται από την Αίνο επί δημάρχου Γιοφτσίδη   έκτισαν στην άκρη του δικού τους λιμανιού μια πανομοιότυπη εκκλησία για να τιμούν ως θαλασσινή πόλη τον άγιο Εύπλου και να κρατούν ζωντανό στη μνήμη τους το παρελθόν της ένδοξης πόλης της Αίνου.

 ΚΟΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΥΟΔΩΤΡΑΣ»  ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ 227

Ο ναός της Παναγίας της Κατευοδώτρας στη Σκιάθο, στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Το αγνάντεμα», παρουσιάζει κοινά στοιχεία με τον ναό του Αγίου Εύπλου στην Αίνο. Μία ομοιότητα που εντοπίζουμε ανάμεσα σε αυτά τα δύο εκκλησάκια είναι στο όνομα του αγίου και στο προσωνύμιο της Παναγίας,  καθώς και τα δύο έχουν σχέση με το ασφαλές ταξίδι και τον αποχαιρετισμό: «Εύπλους» σημαίνει καλό θαλασσινό ταξίδι (εὖ + πλοῦς)  και «Κατευοδώτρα» είναι αυτή που εύχεται σε κάποιον που φεύγει «Καλό ταξίδι» (κατά + εὖ + ὁδός).  Ακόμα παρατηρούμε ότι οι γυναίκες των ναυτικών ανέβαιναν στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Κατευοδώτρας, το οποίο «έβλεπε» στο λιμάνι, για να προσευχηθούν και να ξεπροβοδίσουν τους αγαπημένους τους ναυτικούς με ευχές αγναντεύοντας τη θάλασσα. Αντίστοιχα, οι Αινίτες έπαιρναν την ευλογία του αγίου για καλό θαλασσινό ταξίδι προς τιμήν του οποίου είχαν χτίσει το ναό, που βρισκόταν πάνω στο λιμάνι της πόλης. 228

*** Η αρίθμηση αντιστοιχεί στις διαφάνειες της Προβολής Παρουσίασης που είναι ανηρτημένη στον ακόλουθο σύνδεσμο: