Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΙΑΣ μεταξύ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΤΟΥΡΚΙΑΣΕλλάδα-Τουρκία: Δύο λαοί κάτω από τον ίδιο ουρανό.


Γέφυρα Φιλίας Μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας
15-5-2013
O Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Uğur Oral πρόκειται να παρουσιάσει μια έκθεση φωτογραφίας στην Αθήνα με υλικό από την Σμύρνη.
Στην επιστροφή του θα πραγματοποιήσει μια αντίστοιχη έκθεση στη χώρα του για την Ελλάδα, με φωτογραφικό υλικό που θα συλλέξει κατά την παραμονή του στη χώρα μας.
O πολυχώρος Booze Cooperativa θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας του Τούρκου καλλιτέχνη Uğur Oral με θέμα: "Under The Same Sky" (Κάτω Από Τον Ίδιο Ουρανό), από τις 24 Μαΐου  έως τις 3 Ιουνίου του 2013. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Uğur Oral (ο οποίος ασχολείται με τη φωτογραφία εδώ και πολλά χρόνια) έχοντας πραγματοποιήσει τέσσερις προσωπικές του εκθέσεις στην Τουρκία, στην έκθεση αυτή, θα παρουσιάσει τις ομορφιές της γειτονικής μας χώρας. Το καλλιτεχνικό φάσμα του Uğur Oral αποτελείται κυρίως από θέματα που αφορούν τη φύση, την ιστορία, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Ο ίδιος αναφέρει ότι αντί να “κάνει τέχνη”, προτιμά να μοιράζεται την τελειότητα των οπτικών του εμπειριών, προσπαθώντας να αντικατοπτρίσει, συναισθήματα όπως η αγάπη για την γαλήνη, την ειρήνη και τον άνθρωπο.
Μια άλλη πτυχή των εκθέσεων του Uğur Oral είναι ο συνδυασμός της φωτογραφίας με τη φιλοσοφία. Όντας συγγραφέας φιλοσοφικών άρθρων, τα μικρά του δοκίμια που συνοδεύουν τις φωτογραφίες εξήγειραν έντονα το ενδιαφέρον των επισκεπτών στην τελευταία του έκθεση. Ο Oral θα παρουσιάσει φιλοσοφικά δοκίμια σε συνδυασμό με φωτογραφίες στους επισκέπτες της έκθεσής του στην Αθήνα. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: "Στοχεύω να αγγίξω τους επισκέπτες με τις φωτογραφίες μου, οδηγώντας τους, ταυτόχρονα, σε ένα πνευματικό ταξίδι μέσα από τα φιλοσοφικά μου δοκίμια". Δηλώνει, επίσης, ότι δεν βλέπει το γεγονός αυτό απλώς ως την έκθεση ενός Τούρκου καλλιτέχνη φωτογράφου, αλλά περισσότερο ως μια πολιτισμική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. "Θα φωτογραφίσω την Αθήνα κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών της παραμονής μου για την έκθεση και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσω μια έκθεση για την Αθήνα στην Τουρκία, όταν επιστρέψω. Πρωταρχικός μου στόχος  είναι να δημιουργηθεί ένας πιο ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών χρησιμοποιώντας την παγκόσμια γλώσσα της φωτογραφίας. Ενεργώντας ως πολιτιστικός εκπρόσωπος μεταξύ των δύο χωρών είναι κάτι που με γεμίζει με υπερηφάνεια και ευτυχία», εξηγεί.
Η έκθεση θα αποτελείται από 40 φωτογραφίες της Σμύρνης που θα πλαισιώνονται από 40 φιλοσοφικά δοκίμια του Uğur Oral.
ΠΗΓΗ: TURKISH GREEK NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου