Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ από ένα ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ της ΒΑΝΑΣ ΣΤΕΛΛΟΥ [ πηγή Turkish Greek News ]


Πριν από ένα µήνα περίπου έκλεισα δυο χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει στη ζωή µου. Η χρονιά αυτή ήταν δύσκολη, αβέβαιη και γε-µάτη προκλήσεις.
Υπήρξαν στιγµές που το δύσκολο δεν ήταν να φύγω,αλλά να µείνω. Πριν από δυο χρόνια, τα πράγµατα για µένα στην Ελλάδα ήταν σχεδόν σε αδιέξοδο. Λόγω της οικονοµικής κρίσης, που όλοι ξέρουµε, κυρίως όµως λόγω της κρίσης αξιών. Έπρεπε να φύγω. ∆εν ήταν εύκολο,µέσα µου κυρίως.Επέλεξα ένα στόχο, έφτιαξα ένα σχέδιο ας πούµε και ξεκίνησα. Επέλεξα την Πόλη, όχι γιατί απλά άνοιξα τον παγκόσµιο χάρτη, αλλά γιατί οι ρίζες µου κρατάνε από τη Σµύρνη. Η µάνα µου ηΕλένη ή Νίτσα, όπως την έλεγε ο πατέραςµου…
 Ήρθα µε one wayticket. ∆εν έδωσα κανένα περιθώριο αποτυχίαςστον εαυτόµου. Έκοψα τις γέφυρες των αµφιβολιών και ήµουν απόλυτα αποφασισµένη. Ο στόχος µου ήταν να έρθω εδώ να δουλέψω, να συνεργαστώ,να πιάσω το νήµα της δικής µου ζωής από την αρχή. Μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος.Πιστεύοντας απόλυτα στον «άνθρωπο» και στη θέλησή του. Για µένα ήταν απόλυτα φυσιολογικό να έρθω σε µια άλλη χώρα, µόνο που έπρεπε πρώτα να τη µάθω. Να την οικειοποιηθώ. ∆εν είδα την Πόλη από τουριστικής πλευράς. Έπρεπε να γνωρίσω σε βάθος, τη χώρα, τη λειτουργία της, τους κανόνες της,την κουλτούρα της.
  
Στην πορεία έκανα όλα τα πιθανά και τα απίθανα λάθη που µπορεί να κάνει κάποιος που ξεκινάει σε µία νέα χώρα!
Σήµερα νοιώθω ότι είµαι σε πολύ καλό δρόµο, έχοντας κάνει σωστές επιλογές.
 Άλλαξα την πορεία µου,
όχι µόνο λόγω της αποφασιστικότητάς µου, αλλά και ενός παράγοντα που δεν τον είχα υπολογίσει. Τους αν-θρώπους!
 Είναι απίστευτο πόσοι άνθρωποι µε στηρίξανε.
Μου ανοίξανε, όχι µόνο τις πόρτες τους,αλλά κυρίως τις καρδιές τους.
 Η Νέζλα, ο Ιµπραήµ, ο Ιλχάν, η Σααντέτ, ο Λεβέντ, ο Ουµούτ, η Μαρία, ο Ανδρέας, ο Χάρης, η Πινάρ, η Μπεστέ, η Γκιουλάϊ…
 Tα φιλαράκιαµου. Τους ευγνωµονώ και θα θυµάµαι πάντα µε καλοσύνη και µε αγάπη αυτά που µου προσφέρανε.
Και αυτοί δεν προσδιορίζονται ούτε από το θρήσκευµα, ούτε από οτιδήποτε άλλο, αλλά από την ποιότητα που έχουν ως άνθρωποι, σε όποια µειοψηφία ή πλειοψηφία κι αν ανήκουν.
Αξίζει αυτό που κάνουµε όλοι µαζί.
Η γιαγιά µου έλεγε:
«καλύτερα να λείπει το φαϊ και να’ναι γεµάτη η ψυχή».







Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΙΑΣ μεταξύ ΕΛΛΑΔΟΣ και ΤΟΥΡΚΙΑΣ



Ελλάδα-Τουρκία: Δύο λαοί κάτω από τον ίδιο ουρανό.


Γέφυρα Φιλίας Μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας
15-5-2013
O Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Uğur Oral πρόκειται να παρουσιάσει μια έκθεση φωτογραφίας στην Αθήνα με υλικό από την Σμύρνη.
Στην επιστροφή του θα πραγματοποιήσει μια αντίστοιχη έκθεση στη χώρα του για την Ελλάδα, με φωτογραφικό υλικό που θα συλλέξει κατά την παραμονή του στη χώρα μας.
O πολυχώρος Booze Cooperativa θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας του Τούρκου καλλιτέχνη Uğur Oral με θέμα: "Under The Same Sky" (Κάτω Από Τον Ίδιο Ουρανό), από τις 24 Μαΐου  έως τις 3 Ιουνίου του 2013. Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Uğur Oral (ο οποίος ασχολείται με τη φωτογραφία εδώ και πολλά χρόνια) έχοντας πραγματοποιήσει τέσσερις προσωπικές του εκθέσεις στην Τουρκία, στην έκθεση αυτή, θα παρουσιάσει τις ομορφιές της γειτονικής μας χώρας. Το καλλιτεχνικό φάσμα του Uğur Oral αποτελείται κυρίως από θέματα που αφορούν τη φύση, την ιστορία, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Ο ίδιος αναφέρει ότι αντί να “κάνει τέχνη”, προτιμά να μοιράζεται την τελειότητα των οπτικών του εμπειριών, προσπαθώντας να αντικατοπτρίσει, συναισθήματα όπως η αγάπη για την γαλήνη, την ειρήνη και τον άνθρωπο.
Μια άλλη πτυχή των εκθέσεων του Uğur Oral είναι ο συνδυασμός της φωτογραφίας με τη φιλοσοφία. Όντας συγγραφέας φιλοσοφικών άρθρων, τα μικρά του δοκίμια που συνοδεύουν τις φωτογραφίες εξήγειραν έντονα το ενδιαφέρον των επισκεπτών στην τελευταία του έκθεση. Ο Oral θα παρουσιάσει φιλοσοφικά δοκίμια σε συνδυασμό με φωτογραφίες στους επισκέπτες της έκθεσής του στην Αθήνα. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: "Στοχεύω να αγγίξω τους επισκέπτες με τις φωτογραφίες μου, οδηγώντας τους, ταυτόχρονα, σε ένα πνευματικό ταξίδι μέσα από τα φιλοσοφικά μου δοκίμια". Δηλώνει, επίσης, ότι δεν βλέπει το γεγονός αυτό απλώς ως την έκθεση ενός Τούρκου καλλιτέχνη φωτογράφου, αλλά περισσότερο ως μια πολιτισμική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. "Θα φωτογραφίσω την Αθήνα κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών της παραμονής μου για την έκθεση και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσω μια έκθεση για την Αθήνα στην Τουρκία, όταν επιστρέψω. Πρωταρχικός μου στόχος  είναι να δημιουργηθεί ένας πιο ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών χρησιμοποιώντας την παγκόσμια γλώσσα της φωτογραφίας. Ενεργώντας ως πολιτιστικός εκπρόσωπος μεταξύ των δύο χωρών είναι κάτι που με γεμίζει με υπερηφάνεια και ευτυχία», εξηγεί.
Η έκθεση θα αποτελείται από 40 φωτογραφίες της Σμύρνης που θα πλαισιώνονται από 40 φιλοσοφικά δοκίμια του Uğur Oral.
ΠΗΓΗ: TURKISH GREEK NEWS

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΑΘΗΤΩΝ από ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ

Με τη συμμετοχή 450 μαθητών από 32 ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ιταλίας αρχίζει την Πέμπτη 13 Μαρτίου το 12ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο. 
Το τριήμερο συνέδριο (13, 14 και 15 Μαρτίου) αποτελεί προσομοίωση των συνεδριάσεων του ΟΗΕ και οι μαθητές θα κληθούν να λειτουργήσουν ως διπλωμάτες εκπροσωπώντας διάφορες χώρες.

Με τη διοργάνωση του 12ου Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών το Αριστοτέλειο Κολλέγιο επιδιώκει να προσφέρει την ευκαιρία στους εφήβους να ερευνήσουν και να συζητήσουν προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία, όπως η οικονομική κρίση, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η πείνα, η ανεργία, η ισότητα, η τρομοκρατία και η παιδεία.

Αξιοποιώντας τη δύναμη της πειθούς και της επιχειρηματολογίας οι έφηβοι θα διαπραγματευτούν, θα αντιπαραθέσουν απόψεις και θα στηρίξουν αντιλήψεις. Μέσα από το συνέδριο, που πραγματοποιείται στην  αγγλική γλώσσα, οι συμμετέχοντες έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τις βασικές αρχές της έρευνας και την επίσημη γλώσσα της διπλωματίας, ενώ στόχος είναι να κατανοήσουν τα προβλήματα, που υπάρχουν παγκοσμίως.

«Το MUN εντάσσεται στις καινοτόμες δράσεις, που έχει εντάξει στο πρόγραμμά του το Αριστοτέλειο Κολλέγιο ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις της εποχής. Στόχος είναι η  διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου αυριανού πολίτη», δήλωσε ο διευθυντής του Αριστοτελείου Κολλεγίου, Χρήστος Γκροζούδης.

Στο φετινό 12ο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών συμμετέχουν 409 μαθητές από 28 ελληνικά σχολεία, 16 μαθητές από τρία σχολεία της Τουρκίας και 25 μαθητές από σχολείο της Ιταλίας.
πηγή TURKISH GREEK NEWS

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ στην ΠΟΛΗ

Tη ζωή και το έργο του Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη μελετούν και προσεγγίζουν μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι, στο μαθητικό συνέδριο «Γ. Σεφέρης: Από τη Σμύρνη στην Πόλη» που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου, το οποίο διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο ποιητικός λόγος του Σεφέρη και οι νέοι σήμερα, η μελοποιημένη ποίηση του Σεφέρη, ο Σεφέρης εν πλω, μύθοι και μορφές, παρελθόν και παρόν και η αίσθηση της ιστορίας στην ποίηση του Σεφέρη είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Παράλληλα με τις εισηγήσεις ειδικών συμβούλων και μαθητών, θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων από ποιητές, ηθοποιούς, μαθητές, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε τόπους που επισκέπτονταν ο Σεφέρης στα ταξίδια του στην Πόλη (Μονή της Χώρας, Μονή Παντοκράτορος, Ρούμελη Χισάρ) και συζητήσεις εν πλω στο Βόσπορο και την Προποντίδα με θέμα «Διάλογος για την ποίηση του Γ. Σεφέρη», στην οποία θα συμμετέχει μεταξύ άλλων και ο κορυφαίος νεοελληνιστής καθηγητής της Οξφόρδης Peter Mackridge και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής.
Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου με θέμα «Ο Γ. Σεφέρης όπως τον γνώρισα» θα κάνει η Άννα Λόντου, κόρη της Μαρώς Σεφέρη, η οποία και παραχώρησε για το συνέδριο τα αγαπημένα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή: το χαρακτηριστικό καπέλο του, το μπαστούνι του και τις πίπες του.
Μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Σεφέρη θα τραγουδήσει ο δημοφιλής τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας, ενώ μελοποιημένη ποίηση του νομπελίστα ποιητή θα ακουστεί από τη μουσικό – πιανίστρια Μάρω Θεοδωράκη.
Στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη θα απαγγείλουν εκλεκτοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και της τέχνης σε έξι γλώσσες (Ελληνικά, Τούρκικα, Αγγλικά, Γαλλικά, Ρώσικα και Αρμένικα), μεταξύ άλλων και δύο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιοί, η Μαρίνα Ψάλτη και η Κατερίνα Λέχου.
Στο συνέδριο συμμετέχουν 15 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά), από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο, Λευκωσία και την Πόλη και περισσότεροι από 150 μαθητές.
  πηγή TURKISH GREEK NEWS